Studiepoeng:180
Studiested:Oslo, Málaga (Spania) og Nett
Opptakskrav:Generell studiekompetanse
Oppstart:Høst skole og nett
Studieprogresjon:Fulltid skole - Fulltid og deltid nett
Registreringsavgift:2 400 kr
Semesteravgift 24/25:Fulltid 44 300 kr - Deltid 22 150 kr
Støttes av Lånekassen:Ja

Bachelor i ernæring er et studium som gir ernæringsfaglig grunnkompetanse. Studiet inkluderer også helsekommunikasjon, og gir ferdigheter innen kostvurdering og veiledning i et forebyggende perspektiv.

Ernæringsfysiologi omfatter sammenhenger mellom kosthold, næringsstoffer og helse på cellenivå, individnivå og samfunnsnivå.

Fagområdet inkluderer kunnskap om kjemi, biokjemi, anatomi, fysiologi, sykdomslære, psykologi, kommunikasjon og vitenskapelig metode, samt beskrivelse og analyse av forekomst, årsaker og konsekvenser av ernæringsproblematikk. Sentralt i faget står offisielle anbefalinger for ernæring og kosthold. Innsikt i vitenskapelige metoder innen medisinsk og ernæringsvitenskapelig forskning er grunnleggende i fagområdet, hvilket knytter det nært opp mot andre medisinske fag.

Et godt kosthold er av stor betydning for helsen gjennom hele livet. Forskning viser at allerede i fosterlivet kan mors kostvaner påvirke barnets helse på lang sikt. Et kosthold som dekker næringsstoffbehovet til barn og unge er essensielt for optimal vekst og utvikling. Det er økende forekomst av livsstilssykdommer som diabetes type 2, metabolsk syndrom, dyslipidemier (forhøyet kolesterol og/eller triglyserider) og høyt blodtrykk i befolkningen. I tillegg har det de siste tiårene vært en kraftig økning i overvekt og fedme. Dette er tilstander som kan forebygges ved livsstilsendring, inkludert et godt kosthold.

I samfunnet blir det også stadig flere eldre mennesker ettersom levealderen øker. Eldre personer kan ha nytte av tilpasset kosthold. Underernæring er utbredt blant deler av den eldre befolkningen, noe som kan påvirke deres funksjonsnivå og livskvalitet. Kompetanse om tiltak for å forebygge underernæring er således relevant for denne gruppen.

Bachelorgraden ved Atlantis Medisinske Høgskole tar sikte på å utdanne kandidater med høy kompetanse om næringsstoffer og kosthold i en helsefremmende og sykdomsforebyggende sammenheng. Studiet fokuserer derfor på betydningen av ernæring og kosthold for helsen gjennom hele livsløpet, med særlig vekt på forebygging av livsstilsykdommer.

De to første semestrene i bachelorgraden tilsvarer årsstudium i grunnleggende medisin, et studium som tilbys ved alle tre avdelinger ved AMH. Studenter kan derfor fritt velge om de ønsker å ta første og/eller andre semester som skolestudier ved vår avdeling i Oslo eller i Spania – eller som nettstudier, uavhengig av hvor de velger å ta de to påfølgende årene. Det tas forbehold om gjennomføring av de to siste årene ved avdeling Oslo og Spania. Ved lavt studenttall må bacheloren fullføres på nettskolen.

Nettstudenter som ønsker å ta deler av studiet som skolestudier i Oslo eller Spania må være oppmerksom på at dette kun er mulig ved studieoppstart i høstsemesteret. Nettstudiet støttes av obligatoriske samlinger ved skolen i Oslo, og nettstudenter må være innstilt på å komme til skolen en til tre ganger i året. Siste semester vil det være praktisk undervisning ved studentklinikken i Oslo.

Forkurs i kjemi

Studenter som ikke har kjemi fra videregående skole, eller tilsvarende faglig grunnlag fra annen utdanning, anbefales å gjennomføre et forkurs i kjemi før oppstart av studiene. Studiene inneholder noe kjemi, og en introduksjon eller repetisjon av den grunnleggende kunnskapen vil erfaringsmessig oppleves som en fordel for faglig forståelse og læringsutbytte.

Høst: Forkurset tilbys ved AMH i Oslo og på nett. Forkurset i kjemi holdes på AMH i Oslo i august, ca 1 uke før ordinær studiestart. Kurset er på totalt 15 timer fordelt på tre dager.

Vår: Forkurset tilbys kun på nett.

Kursavgift kr 3 000.

Opptakskrav

Opptakskravet til studiet er generell studiekompetanse.

Søkere som ikke har generell studiekompetanse kan få vurdert om de kvalifiserer for opptak til studier med bakgrunn i realkompetanse, dispensasjon eller betinget opptak.

Generell studiekompetanse

  1. Vitnemål om bestått norsk treårig videregående opplæring som gir generell studiekompetanse, eller
  2. Vitnemål om bestått yrkesfaglig opplæring og studiekompetansefagene, eller
  3. 23/5-regelen: Fylt 23 år i opptaksåret og kan dokumentere minimum fem års fulltids arbeidserfaring og/eller utdanning, og dekker alle studiekompetansefag.

Studiekompetansefagene (fra Kunnskapsløftet):

Norsk 393 årstimer/14 uketimer
Engelsk 140 årstimer/5 uketimer
Samfunnsfag 84 årstimer/2 uketimer
Historie 140 årstimer/4 uketimer
Matematikk 224 årstimer/5 uketimer
Naturfag 140 årstimer/5 uketimer

4. Søkere med generell studiekompetanse etter tidligere ordninger.

Du kan også få generell studiekompetanse dersom du har fullført en godkjent utenlandsk utdanning eller har fullført ett års høyere utdanning.

Utenlandsk utdanning

  • Søkere med bestått treårig videregående utdanning fra de andre nordiske landene er kvalifisert for opptak når den videregående opplæringen gir generelt opptaksgrunnlag til universiteter og høyskoler i de respektive landene.
  • Søkere med utdanning fra land utenfor Norden, må dokumentere bestått utdanning på nivå med norsk treårig videregående opplæring som gir generell studiekompetanse. GSU-listen (Generell studiekompetanse for utenlandske søkere) er bindende ved opptak av søkere med utdanningsbakgrunn fra utlandet.
  • Søkere med utdanning fra International Baccalaureate (IB) kan etter gitte regler oppfylle kravene for generell studiekompetanse, jf. Forskrift om opptak til høgre utdanning § 2-2 fjerde ledd.

Søkere som har utdanning fra land utenfor Norden og søkere med IB må dokumentere norskkunnskaper tilsvarende kravene som stilles i Forskrift om opptak til høgre utdanning kapittel 2.

Fullført høyere utdanning

Søkere som er tatt opp til høyere utdanning på grunnlag av regler om unntak fra kravet om generell studiekompetanse (for eksempel realkompetanse), og som har bestått en slik utdanning på minst ett år (60 studiepoeng eller to studium, hvert på 30 studiepoeng), får generell studiekompetanse. Dersom den høyere utdanningen ikke har norsk eller annet nordisk språk som undervisningsspråk, må søkerne dokumentere norskkunnskaper tilsvarende kravene som stilles i Forskrift om opptak til høgre utdanning kapittel 2.

Fullført godkjent fagskoleutdanning

Søkere som har fullført godkjent toårig fagskoleutdanning får generell studiekompetanse såfremt de har bestått studiekompetansefaget norsk (393 årstimer) i videregående opplæring.

Unntak fra krav om generell studiekompetanse

Realkompetanse
  • Søkere må være 25 år eller eldre i opptaksåret.
  • Søkere kan ikke ha generell studiekompetanse.
  • Søkere må dokumentere minimum 5 års relevant fulltid arbeidserfaring (deltid omregnes til fulltid), hvorav inntil 1 år kan erstattes av relevant utdanning, kurs, omsorg for egne barn, førstegangstjeneste, organisasjonserfaring eller liknende. All praksis, utdanning og andre forhold som skal legges til grunn for vurderingen, må dokumenteres. Arbeids- og organisasjonserfaring skal dokumenteres med attester. En attest skal minimum inneholde arbeidstakerens navn, fødselsdato, beskrivelse av arbeidsoppgaver, stillingsprosent/antall timer per uke og arbeidsforholdets varighet (fra dato til dato). Utdanning og kurs skal dokumenteres med vitnemål, kursbevis, diplom, karakterutskrift eller lignende. Omsorg for egne barn dokumenteres med bostedsbevis fra Folkeregisteret for søkeren og egne barn.
  • Søkere skal sammen med dokumentasjon på realkompetanse, sende en CV som oppsummerer arbeidserfaring, utdanning og annet som er relevant for studiet det søkes opptak til.
  • Søkere skal sende inn et motivasjonsbrev. Innholdet i motivasjonsbrevet finner du her.
  • Søkere må ha tilstrekkelige ferdigheter i norsk (eller annet skandinavisk språk) og engelsk til å kunne gjennomføre studiet. Dette skal dokumenteres med egenerklæring på skjema som du finner her.
  • Søkere fra land utenfor Norden må dokumentere at de fyller krav til norskkunnskaper beskrevet i Forskrift om opptak til høgre utdanning § 2-2.

Kvalifikasjonene blir vurdert i forhold til studiet det søkes opptak til. Søkeren må ha de nødvendige faglige forutsetningene for å kunne gjennomføre det aktuelle studiet.

Dispensasjon

I særskilte tilfeller kan det gis dispensasjon fra kravet om generell studiekompetanse for søkere som ikke fyller mer enn 24 år i opptaksåret. Vilkåret for slik dispensasjon er at søkeren kan dokumentere at det på grunn av varig sykdom, funksjonshemming eller liknende har vært umulig å oppfylle enkelte krav til generell studiekompetanse. Normalt blir det bare gitt dispensasjon fra ett fag, og det må dokumenteres at søkeren har forsøkt å ta faget.

Betinget opptak

Søkere som på grunn av spesielle omstendigheter ikke kan avlegge eksamen i videregående opplæring, og som derfor ikke kan få dokumentasjon for bestått opplæring som normalt er krav for opptak til AMH, kan få opptak på vilkår av at han/hun består eksamen i ett eller flere fag i videregående opplæring i løpet av første semester etter opptak. Spesielle omstendigheter er her sykdom, ulykke eller dødsfall i nær familie eller andre særskilte forhold. For å få opptak på visse vilkår må spesielle omstendigheter dokumenteres med legeattest eller tilsvarende.

Følgende vilkår må være oppfylt:

  • Søker har karakteren 2 eller bedre i standpunktkarakter i det faget han/hun ikke har avlagt eksamen i, og har ikke allerede avsluttende vurdering i faget.
  • Søker kan dokumentere gyldig frafall på eksamen.
  • Søker er elev på videregående skole. Ordningen gjelder ikke privatister.
  • Faget eller fagene søker ikke fikk tatt eksamen i, har utsatt eksamen i høstsemesteret.

Studenter som har fått betinget opptak etter bestemmelsene i opptaksforskriften, har rett til støtte i Lånekassen det aktuelle semesteret.

Spørsmål vedrørende opptak sendes til: opptak@amh.no

Søknadsinformasjon

Søke studieplass

Ved AMH foregår hele opptaket lokalt på høyskolen. Det vil si at du må søke via vårt søknadsskjema for å få opptak til studier. Etter at søknadsskjemaet er sendt inn, vil du få tilsendt en bekreftelse på e-post.

Dokumentasjon på opptaksgrunnlaget

Opptakskravet til studier ved AMH er generell studiekompetanse. Søkere som ikke har generell studiekompetanse, kan få vurdert om de kvalifiserer for opptak til studier med bakgrunn i realkompetanse, dispensasjon eller betinget opptak.

Dokumentasjon på opptaksgrunnlaget legges ved søknaden når du søker i søknadsmodulen. Søknadsdokumentasjon som ikke er lastet opp i søknadsmodulen kan ettersendes per post til: Atlantis Medisinske Høgskole, Trondheimsveien 2, 0560 Oslo. Merk konvolutten med «Opptak».

Dokumentasjonen på opptaksgrunnlaget trenger ikke å være bekreftede kopier, men kopiene må være av god kvalitet. Søker er selv ansvarlig for at den innsendte dokumentasjonen er korrekt.

Studiekontrakt

Søkere som får tildelt studieplass vil få tilsendt en studiekontrakt som skal signeres. For å være sikret studieplass, må signert studiekontrakt returneres til høyskolen innen to uker. Opptaket er betinget av at vi mottar dokumentasjon på at opptakskravet for aktuelle studium er oppfylt.

Du vil motta en endelig bekreftelse på opptak når signert studiekontrakt og dokumentasjon på studiekompetanse/realkompetanse er mottatt av høyskolen.

Dersom du har spørsmål vedrørende opptaket og den videre prosessen, kan du sende en epost til: opptak@amh.no

Ønsker du kontakt med en studieveileder kan du ringe oss på telefon 23 20 11 00, eller sende en epost til: studieveiledning@amh.no

Angrerett

Etter angrerettloven har du 14 dagers angrerett etter kontraktinngåelse. Dato regnes fra når kontrakten er signert av begge parter. Ved bruk av angreretten, annulleres kontrakten og du har ingen forpliktelser overfor høyskolen.

Studieavgift

Alle studiene ved høyskolen er offentlig godkjente. Det betyr at studentene kan søke om fullt lån og stipend i Lånekassen.

Studieavgift for stedlige og nettbaserte studier, studieåret 2023/2024:

Studieprogram
Pr. semester
Bachelor fulltid 42 000
Årsstudium fulltid 42 000
Halvårsstudium fulltid 42 000
Bachelor deltid 21 000
Årsstudium deltid 21 000
Halvårsstudium deltid 21 000

 

Studieavgift for stedlige og nettbaserte studier, studieåret 2024/2025:

Studieprogram
Pr. semester
Bachelor fulltid 44 300
Årsstudium fulltid 44 300
Halvårsstudium fulltid 44 300
Bachelor deltid 22 150
Årsstudium deltid 22 150
Halvårsstudium deltid 22 150

Emnebeskrivelser; bachelor i ernæring

1. semester: Anatomi og fysiologi (30 studiepoeng)
Emnet gir en grunnleggende innføring i anatomien og fysiologien til de viktigste organsystemene i kroppen, samt en kort innføring i grunnleggende kjemi og cellebiologi.

2. semester: Sykdomslære (30 studiepoeng)
Emnet gir en grunnleggende innføring i patologi, diagnostisering og behandling av sentrale sykdommer, samt en innføring i samfunnsmedisin, vitenskapelig metode og helsekommunikasjon.

3. semester: Grunnleggende ernæring 1 (30 studiepoeng)
Emnet fokuserer på biokjemi relatert til metabolisme av de energigivende næringsstoffene (karbohydrater, proteiner og fett), samt fordøyelse og opptak av disse. Man lærer også om beregning av energibehov, og vurdering av inntak av de energigivende næringsstoffene opp mot offisielle anbefalinger.

4. semester: Helsekommunikasjon, biomedisinsk statistikk og metode (30 studiepoeng)
Todelt emne. En del gir innsikt i vitenskapelige metoder og statistikk, som danner et viktig grunnlag fremfor bacheloroppgaven som skal skrives. Del to omhandler helsekommunikasjon. Det fokuseres på helsekommunikasjon mot enkeltindivider, grupper og samfunn.

5. semester: Grunnleggende ernæring 2 (30 studiepoeng)
Emnet består av 3 hovedtema; matvarekunnskap, vitaminer og mineraler og kosthold og helse. Kosthold ved forebygging av livsstilsykdom vektlegges i temaet ”kosthold og helse”.

6. semester: Ernæring påbygning (30 studiepoeng)
Dette emnet fokuserer på å gi studentene grunnleggende ferdighetstrening i å gi kostråd ved å jobbe med klienter hos skolens studentklinikk. Treningen omfatter også utarbeidelse av kostråd og kostrapporter til ulike grupper av befolkningen. Bacheloroppgaven (10 studiepoeng) inngår også i dette emnet.

Veien videre etter bachelor i ernæring

Jobbmuligheter

Med en bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole (AMH) har du kompetanse til å jobbe helsefremmende og forebyggende med ernæring i offentlig og privat sektor. Utdanningen skal kvalifisere til arbeid med forebyggende kostveiledning og gi kompetanse i helsekommunikasjon.

En bachelorgrad i ernæring fra AMH gir grunnkompetanse for arbeid ved blant annet opplysningskontorer, innen næringsmiddelbransjen og i matvareindustrien. Flere av våre tidligere studenter har valgt å etablere seg som selvstendig næringsdrivende og tilbyr veiledning, kurs og foredrag om kosthold og ernæring.

Bachelor i ernæring gir ikke autorisasjon som helsepersonell.

Videre utdanning

Det er flere muligheter for videre utdanning etter en bachelor i ernæring. Bachelorstudenter fra AMH kan kvalifisere til opptak ved en rekke spennende masterprogrammer, blant annet ulike studier med fokus på folkehelse og helsefremmende arbeid. Her er det mange aktuelle muligheter for deg som ønsker å jobbe forebyggende innen folkehelse og ernæring.

Ønsker du å vite mer om videre studier eller bachelor i ernæring? Her finner du en oversikt om aktuelle masterprogrammer i Norge.

Vi gjør oppmerksom på at det over tid kan forekomme endringer i studiemodell/opptakskrav etc ved eksterne institusjoner og at AMH aldri kan gi noen garanti for plass på videre studier ved andre utdanningsinstitusjoner.

Politiattest

Krav om politiattest 

Fra og med høsten 2017 må studenter som har fått opptak til bachelor i ernæring fremlegge politiattest. I henhold til Universitets- og høyskoleloven § 4-9 første ledd og forskrift om opptak til høgre utdanning § 6-1 første ledd kreves det politiattest ved opptak til studier hvor studenter kan komme i kontakt med mindreårige som del av klinisk undervisning eller praksisopplæring. En slik attest er en såkalt barneomsorgsattest. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder.

Når du har mottatt og akseptert tilbud om studieplass på studiet, vil du sammen med annen studieinformasjon få tilsendt et skjema som du legger ved når du søker om politiattest. Du kan søke om politiattest her: https://www.politi.no/tjenester/politiattest/

Studenter som ikke leverer politiattest har ikke rett til å delta i obligatorisk praksisopplæring, og vil dermed ikke kunne fullføre siste året av utdanningen.

Ta kontakt med opptak@amh.no dersom du har spørsmål.